Nadziewana




otulę cię w chłodny dzień
lekko-ciepłą piżmową sobą
z czerwoną chryzantemą
uwielbiam być jak kapryśny
i zabawny ty na moich ustach


Przepis:

przygotuję mini dynie z pysznym farszem
przekrojone na pół bez pestek układam
do pieczenia. pięknie, że można je zjeść też.

posolone z obficie oliwkowym wnętrzem
również pieprzem piekę około pół godziny
a warzywa: cebulę, łodygi selera, marchew
z szałwiową-jabłkową kiełbaską posiekaną

i na patelni z oliwą duszę, dodaję octu
jabłkowego, żeby karmelizować kawałki
z dna patelni i teraz dodaję trochę grzybków,
czosnek i świeże zioła: tymianek, szałwię,
rozmaryn. gdy wszytko się ugotuje, wlewam
wywar i dziki ryż. całość gotuję pół godzinki.

gdy nadzienie i upieczone dynie są już
gotowe, nabieram nadzienie do dyń,
posypuję odrobiną parmezanu
i układam kapturek i jadalną chryzantemę:)



valeria

Średnia ocena: 10
Kategoria: Miłosne Data dodania 2024-10-12 10:45
Komentarz autora:
Napisz wiadomość Dodaj do listy znajomych Strona glówna < valeria > < wiersze >
valeria | 2024-10-13 19:47 |
Lubię lekką, ciepłą kuchnię w jesienne, deszczowe dni:)
iśka | 2024-10-13 16:33 |
piękna poezja i pyszny przepis, na pewno danie będzie smakowało wybornie...pozdrawiam słonecznie*
ula | 2024-10-12 23:27 |
Twoj przepis jak poezja, smakowite danie podobnie jak wiersze, pozdrawiam serdecznie
Brak komentarzy
Aby dodać komentarz zaloguj się
E-mail Hasło Zarejestruj się