Korniszony
Mamy sezon ogórkowy
wiec sąsiadce i dla żony
w ramach miłej niespodzianki
zrób smaczniutkie korniszony.
Do umytych wcześniej słoi
raczej małe włóż ogórki.
Również muszą być umyte,
nie obieraj ich ze skórki.
Potem zalej je zalewą,
którą zrobisz bez przeszkody.
Wlej 12 łyżek octu
do jednego litra wody.
Cztery łyżki dodaj cukru
i dwie łyżki dosyp soli.
Możesz mówić też ogórkom,
że naprawdę to nie boli.
By przetworom dodać smaku
trzeba także dać przyprawy:
chrzan, gorczycę, liść laurowy,
kopru, czosnku nie za wiele
i angielskie również ziele.
Zamknij słoje, włóż do kotła.
Przez pięć minut je pogotuj,
zostaw w kotle niechaj stygną
i dopiero wyjmij potem.
Będą smaczne, gwarantuję
więc sąsiadka i małżonka
będą miały wciąż ochotę
na twojego korniszonka.
roman
|